perjantai 31. lokakuuta 2008

Nalleja, nalleja, nalleja...




Kansainvälistä nallepäivää vietettiin 27.10. jo kymmenettä kertaa. 27. lokakuuta on Theodore Rooseveltin syntymäpäivä ja hänen mukaansahan nalleja sanotaan teddy-karhuiksi.





Tämän vuoden kirjastonalle on nimeltään Björn L. Häntä voi käydä katsomassa osoitteessa http://www.prforeningen.org/ . Nalle on nimetty Björn Lindwallin mukaan, joka on ollut nallepäivän alullepanija.



Seinäjoen kaupunginkirjastossa on esillä kymmeniä nalleja ja nallekirjoja. Lapset voivat halutessaan piirtää oman nallensa kuvan.




Hanna Kotila

maanantai 20. lokakuuta 2008

Haluamme auttaa!


Suomen suurin kummilapsijärjestö Plan Suomi säätiö täyttää tänä vuonna 10 vuotta. Seinäjoen kaupunginkirjaston henkilökunta lähti kummilapsitoimintaan mukaan syksyllä 2000, joten melkein alusta asti olemme olleet mukana.

Plan on kansainvälinen kehitysyhteistyöjärjestö, joka on aloittanut toimintansa 1937 ja Suomessa työ alkoi siis 1998. Planin arvoja ovat lapsikeskeisyys, kunnioitus ja ammattimaisuus ja se on uskonnollisesti ja poliittisesti sitoutumaton järjestö. Plan-kummeja on Suomessa jo melkein 30 000 ja maailmanlaajuisesti kummeja on yli miljoona. Lisätietoa Planin toiminnasta löytyy osoitteesta http://www.plan.fi/ .

Kummimaksuja maksetaan vuodessa 300 € lasta kohti. Rahallinen avustus ei mene suoraan kummilapselle, vaan koko hänen yhteisölleen. Näin tuesta pääsevät hyötymään muutkin. Kummien antama tuki käytetään viiteen kehityksen eri osa-alueeseen: terveenä kasvamiseen, oppimiseen, asumiseen, toimeentuloon ja yhteyksien rakentamiseen.

Alkusysäys kummiksi lähtemiseen tuli eräältä henkilökunnan jäseneltä, joka oli matkustanut Perussa ja nähnyt omin silmin miten vaatimattomasti osa ihmisistä siellä elää ja miten vähällä rahalla heitä voisi avustaa. Televisiosta tullut Plan Ilta Lapselle antoi toisen sysäyksen ja kummiksi lähti suurin osa kirjaston henkilökunnasta. Tällä hetkellä mukana on 25 kirjastolaista.

Seinäjoen kaupunginkirjaston henkilökunnalla on kaksi kummilasta, ecuadorilainen 14-vuotias tyttö Jeny ja bolivialainen 17-vuotias poika Javier. Kummeina olemme saaneet seurata heidän kasvuaan ja heidän asuinpaikkansa kehitystä. Olemme saaneet kummilapsiltamme kirjeitä, piirustuksia ja valokuvia. On ollut mielenkiintoista saada tietää heidän elämästään. Me olemme lähettäneet lapsille silloin tällöin kirjeitä, pieniä lahjoja ja kuvan itsestämme.

Suosittelemme kummiksi lähtemistä muillekin kirjastoille ja asiakkaillemme!

Hanna Kotila

Javier
Jeny


torstai 2. lokakuuta 2008

Lokakuun kirjanvinkki

Pää tallella - Runoja ikääntyville
toimittaneet Tuula Korolainen ja Riitta Tulusto,
kuvittanut Virpi Talvite
LK-kirjat, 2008

Ikääntyminen puhuttaa tänä päivänä monia. Mielessä kummittelevat median tuottamat pelottavat vanhuuskuvat. Kuinka meille käy? Miltä tuntuu vanheta? Miltä se tuntuu mielessä? Kuinka hyväksyä uudet kropan sanelemat rajat? Muuttuuko, kypsyykö ihminen vanhetessaan? Missä on se kuuluisa seesteisyys? Eeva Kilven sanoin: ” Missä viivyt seesteisyys? Missä aikailet, tyyneys?”

Runoilijat pystyvät kuvailemaan näitä tuntoja, joita me muut vasta tapailemme. Pää tallella runokokoelmaan on kerätty uudempia runoja ikääntymisestä. Kirjan runot ovat humoristisia, itseironisia, leikkisiä, uteliaita, tunteellisia ja suhteellisuudentajuisia. Surkuttelusta ja voivottelusta ei ole tietoakaan, kun runoilijat ottavat kaiken irti elämästä. Rakkautta ja erotiikkaakaan unohtamatta.

”Ei tämä oma vanheneminen mitään,/ mutta miten kestää nähdä että nuori rakastaja alkaa vanheta.” (Eeva Kilpi)
Hellyys ja kiintymys ovat läsnä ” käsi kiertyy tutusti niveliseen käteen”, ” vanha rakkaus kai näin vakuuttaa / lannistumatonta kestoaan: / en ole yksin. Et ole yksin.”

Oman elämän jatkuminen lapsissa ihmetyttää. ”Lapsi, lapsenlapsi,/ onko se sana missään kielessä yhtä kaunis?” (Kyllikki Villa) ”Nyt se on kunnia, ihana hetki./Sinä luotat minuun, lapseni lapsi./ Pistät kätesi minun käteeni, / ja me olemme Me.”(Veikko Piipari)

Surua ja kuoleman läheisyyttäkään ei kaihdeta. ”Ikä tuntuu jaloissa / ja sydänalassa./ Kun on raskasta kannettavaa. ”(Helena Anhava) Runoissa nähdään mummot lentelemässä, kuvitellaan taivasta ja tulevaa elämää ruohomattona, kuunnellaan matojen muminaa ja todetaan, että ”Vanhuus on niin kuin juusto./ Se on syötävä ennen kuin se loppuu.” (Paavo Haavikko)

Pää tallella on kokoelma kaikenikäisille ikääntyville, hymynkareen suupieleen tuova, paikoin jopa ääneen naurattava. Ja haikeakin.


Jaana Savela

Etsi kirjaa Etelä-Pohjanmaan kirjastoista