sunnuntai 30. marraskuuta 2014

Sunnuntaivieraana Mervi Mäki-Neste

Syyskauden viimeinen sunnuntaivieras oli Etelä-Pohjanmaan Maa- ja kotitalousnaisten puheenjohtaja Mervi Mäki-Neste Alavudelta. Alla hänen kirjasuosituksensa.

 


  • Hella Wuolijoki: Niskavuori-näytelmät: Niskavuoren naiset, Niskavuoren leipä, Niskavuoren Heta, Entäs nyt Niskavuori?
  • Mika Waltari: Komisario Palmu-sarja: Komisario Palmun erehdys, Kuka murhasi rouva Skrofin?, Tähdet kertovat Komisario Palmu
  • Elokuvat kertovat, Matti Kassila (toim. Kalevi Koukkunen, Kimmo Laine ja Juha Seitajärvi)
  • Veikko Huovinen: Koirankynnen leikkaaja
  • Kai Fagerström: Viimeiset vieraat – elämää autiotaloissa
  • Suomen lasten eläinsadut
  • Outi Pakkasen tuotanto
Kuva: Tarja Riihimäki

perjantai 28. marraskuuta 2014

Kirjavinkkipiiri 27.11.2014

Syksyn viimeinen kirjavinkkipiiri kokoontui pääkirjastossa 27.11.2014. Alla on lista piirissä vinkatuista kirjoista. Klikkaamalla kirjan nimeä pääset lukemaan sen takakansitekstin.

keskiviikko 26. marraskuuta 2014

Joulukalenterissa seikkailevat Armas ja Alvari

Aasikaverukset Armas ja Alvari asustavat pääkirjaston Piilomaassa. Molemmat tykkäävät kovasti reissata ja ovat päässeetkin näkemään monenlaisia paikkoja kirjastolaisten mukana. Tämän vuoden joulukalenterissa aasit arvuuttelevatkin teiltä missä kaikkialla he ovat käyneet.

Jokaisessa luukussa on kuva ja kuvaan liittyvä kysymys johon vastaamalla osallistuu kirjapalkintojen arvontaan. Vastauksia voi lähettää jouluaattoon asti. Luukut ovat esillä myös pääkirjaston ilmoitustaululla ja arvontaan voi osallistua palauttamalla arvontalipun asiakaspalvelutiskillä olevaan laatikkoon.


 
 
Pääkirjaston Piilomaasta voi myös lainata lapsille kotiin ekologisen, ilmaisen ja tunnelmallisen joulukalenterin.

Joulukalenterikassiin on kerätty 24 päivälle jokin yllätys. Yllätys voi olla kuvakirja, tietokirja tai vaikka levyllinen mukavaa musiikkia. Jokaiselle kassille on annettu nimi, joka liittyy kassin teemaan. Joulukuun 1. päivästä alkaen kassista valitaan yksi yllätys päivässä. Mikä parasta, joulun jälkeen ei tarvitse miettiä tyhjän joulukalenterin hävittämistä. Riittää kun palauttaa kassin ja kirjat kirjastoon! Kirjastossa voi myös itse kasata oman joulukalenterin etsimällä 24 mukavaa kuvakirjaa, äänikirjaa, cd-levyä, runokirjaa...

sunnuntai 23. marraskuuta 2014

Sunnuntaivieras Liisu Aurasmaa

Näyttelijä Liisu Aurasmaa oli pääkirjasto Apilan sunnuntaivieraana 23.11.2014. Hän suositteli tutustumaan alla oleviin teoksiin:
  • Clarice Lispector: Tähden hetki
  • Leena Krohn: Mehiläispaviljonki
  • Marja-Liisa Vartio: Hänen olivat linnut
  • Minna Lindgrenin: Sivistyksen turha painolasti
  • Eppu Nuotio: Papu Piilokas
 
Teosten saatavuuden voit tarkistaa Seitti-verkkopalvelusta.

sunnuntai 16. marraskuuta 2014

Sunnuntaivieraana Simo Peura

Pääkirjasto Apilan sunnuntaivieraana kävi Lapuan piispa Simo Peura. Hän suositteli tutustumaan alla oleviin kirjoihin.

  • J. R. R. Tolkien: Taru sormusten herrasta
  • Martti Luther: Iso katekismus
  • Pauliina Rauhala: Taivaslaulu
  • Kjell Westö: Missä kuljimme kerran
  • Carlos Ruiz Zafon: Tuulen varjo
Voit tarkistaa kirjojen saatavuuden Seitti-verkkopalvelusta

 
 

perjantai 14. marraskuuta 2014

”Kiitos, että olette olemassa!” osa I

Syyskuussa jokaisessa kirjaston toimipisteessä ja myös verkon kautta oli asiakkaiden vastattavissa asiakastyytyväisyyskysely. Halusimme kuulla asiakkaiden mielipiteitä ja ideoita niin e-kirja-asioissa kuin aukioloissakin.

Vastauksia tuli hienosti yhteensä 338. Vastaajista suurin osa oli 18–65-vuotiaita naisia. Kolmannes vastaajista asioi useammassa kuin yhdessä kirjaston toimipisteessä, pääkirjastossa asioi 190 vastaajaa.

Koska kysymyksiä ja vastauksia oli paljon, käsittelen niitä useammassa eri kirjoituksessa. Tämän bloggauksen aiheita ovat asiakastyytyväisyys ja aukioloajat. 
Vastaajista peräti 96 % ilmoitti olevansa kirjastopalveluihin tyytyväisiä. Kaikkien toimipisteiden asiakaspalvelu sai runsaasti kiitosta, ja uusi pääkirjasto koettiin ylpeyden aiheeksi paikkakunnalla.

”Uudessa Apilakirjastossa yhdistyvät hienosti monimuotoiset kirjastopalvelut. Tärkein eli kirjallisuus pysyy ykkösenä samalla kun kirjasto toimii kaupunkilaisten olohuoneena.”
Tyytymättömistä suurin osa ei ollut tyytyväinen pääkirjaston oveen. Myös meluisuus ja aukiolot aiheuttivat yksittäisiä tyytymättömyysmainintoja.


Kuva: Anna-Liisa Malanto


Rakas pääovi

Pääovesta olemme saaneet muutenkin todella paljon palautetta, ja ovemme on alkanut kiinnostaa niin mediaa kuin tavallista kadunmiestä Seinäjoen ulkopuolellakin. Olen jopa kuullut, että aihe on herättänyt keskustelua kirjastojen tiskeillä ympäri maakuntaa, kun asiakkaat ovat kyselleet oman kotikirjastonsa oven vointia.

Kaupungin organisaatio on sellainen, että kirjasto ei itse voi ovea korjata, vaan tekniikkakeskus huolehtii kaupungin kiinteistöjen korjauksesta. Kun huomaamme vian, ilmoitamme siitä tekniikkakeskukseen ja välitämme sinne myös kiinteistöä koskevaa asiakaspalautetta.

Tätä kirjoittaessa pääovi on onneksi käytössä. Asiakkaiden ja kirjaston yhteinen harmin aihe on ainakin toistaiseksi poissa. Siihenkin olen tyytyväinen, että oviepisodi ei ole vaikuttanut kirjaston käyttöön. Asiakkaat ovat käyttäneet ahkerasti mahdollisuutta tulla kirjastoon – vaikka sitten sivuovesta.



Meluisuus

Milloin kirjastossa on liikaa melua? Mikä on kenellekin liikaa? Melusta tuli asiakaskyselyssä kaksi mainintaa ja vastapainoksi lukemattomissa palautteissa kehuttiin rentoa, miellyttävää, rauhallista ja tunnelmallista ilmapiiriä. Totta on, ettei Apilassa ole hipi-hiljaista. Asiakkaina on lapsia, nuoria, erilaisia ryhmiä, opiskelijoita, perheitä, vanhuksia... Asiakkaita on paljon, eikä normaalilla puheäänellä juttelua ole kielletty, mutta kovaääniseen tai muuten muita asiakkaita häiritsevään käytökseen pyritään tietenkin puuttumaan. Jos virkailija ei huomaa puuttua, voi sitä käydä häneltä pyytämässä.

Apilan hiljaisin tila on hiljainen lukusali, joka on pieni, mutta jonne onneksi ovat opiskelijat löytäneet. Kun Aallon kirjastotalo ensi vuoden puolella avataan, sinne tulee asiakkaille lisää hiljaista työskentelytilaa.




Aukiolot

Kyselyssä tiedusteltiin myös erikseen mielipidettä kirjastojen aukioloista. Kirjastojen aukioloihin oli tyytyväisiä 78,4 % vastaajista. Muutostoiveita aukioloihin esitettiin kaikkien toimipisteiden osalta, mutta eniten toivottiin Apila-kirjastoon lisää ilta- ja viikonloppuaukioloa. Sekavuutta vastauksiin aiheutti kuitenkin se, että osa vastaajista ilmeisesti luuli kesäaukiolon jatkuvan talvellakin.

Tällä hetkellä pääkirjasto on auki talvisin arkisin 10 – 19, uutisalue aukeaa aina tuntia aiemmin. Lauantaisin ovet ovat koko kirjastossa auki 10–15, sunnuntaisin 11 – 16 ja myös viikonloppuisin uutisalue aukeaa tuntia aikaisemmin. Täyden palvelun aukiolo vaatii aina tietyn määrän asiakaspalvelijoita päivystämään, ja viikonloppuisin ja iltaisin työskentely on työnantajalle eli kaupungille kalliimpaa. Henkilöstö- tai palkkaresursseja tässä kuntatalouden tilanteessa tuskin saadaan lisää, joten täyden palvelun aukioloajan lisääminen ei noin vain onnistu.

Ajoittain keskustellaan myös siitä, voisiko pääkirjasto olla auki osittaisella itsepalveluperiaatteella, mutta toistaiseksi sen on ajateltu sisältävän liikaa riskejä. Aukiolojen suunnittelua haittaa lisäksi tällä hetkellä se, että Aallon kirjastotalon ovet avataan asiakkaille ensi vuonna ja luonnollisesti sen tiskin taaksekin täytyy riittää henkilöstöä. Aika näyttää, kuinka päivystys- ja sitä myötä aukioloasiat järjestyvät.

Mervi Heikkilä
kirjastotoimenjohtaja

keskiviikko 12. marraskuuta 2014

Kirjavinkkipiiri 30.10.

Pääkirjastossa kokoontui 30.10. syksyn kolmas kirjavinkkipiiri. Alla on luettelo piirissä vinkatuista kirjoista. Kirjan nimeä klikkaamalla pääset lukemaan kirjojen takakansitekstit.


sunnuntai 2. marraskuuta 2014

Sunnuntaivieras Antti Tuuri

Pääkirjasto Apilan sunnuntaivieraana kävi 2.11. kirjailija Antti Tuuri Espoosta. Tuuri suositteli tutustumaan seuraaviin teoksiin:
  • Veijo Meri: Peiliin piirretty nainen (1963)
  • Hannu Salama: Minä, Olli ja Orvokki (1967)
  • Pentti Haanpää: Heta Rahko korkeassa iässä (1947)
  • Ernest Hemingway: Nuoruuteni Pariisi (1964)
  • Anton Tshehov: Novellit
  • Leo Tolstoi: Sota ja rauha (1869)
  • Leo Tolstoi: Anna Karenina (1877)
 
 

lauantai 1. marraskuuta 2014

Marraskuun kirjavinkki


Conroy, Pat: Vuorovetten prinssi
WSOY 1987

Tom Wingo, työnsä menettänyt opettaja ja jalkapallovalmentaja, on ylenpalttisen hauska mies, joka on tehnyt huumorista selviytymisstrategiansa. Hän joutuu elämässään pysähdyspisteeseen, kun hänen on itsemurhaa yrittänyttä kaksoissisartaan auttaakseen matkustettava Etelä-Carolinasta vihaamaansa New Yorkiin. Samalla hänen on aloitettava matka menneisyyteensä ja sisimpäänsä, jonka hän on sulkenut niin muilta kuin itseltäänkin.
Tom joutuu sisarensa psykiatrin kanssa käymään vähitellen läpi lapsuuttaan raivoisan väkivaltaisen isän mahdin alla, vanhempien välisen sodan tantereella, jossa lasten on opittava salaamaan tunteensa ja hirveimmätkin kokemuksensa ja selviydyttävä vain toisiinsa turvautuen. Vai selviytyvätkö he? Herkästä, hauraasta, mutta uhmakkaasta Savannahista tulee menestynyt, itsetuhoinen runoilija, Lukesta, vahvasta esikoisveljestä sotasankari, jonka on aina taisteltava ylivoimaista vihollista vastaan, ja Tomista suremasta kieltäytyvä, hauskuutensa takana vihaa täynnä oleva mies.
Mitä pidemmälle keskustelut psykiatrin kanssa menevät, sitä tärkeämmäksi ne osoittautuvat myös Tomin selviytymiselle ja sitä häilyvämmiksi muuttuvat rajat parantajan ja parannettavan roolin välillä. Ammatikseen auttavallakin on omat kipupisteensä, joita hän ei itse osaa hoitaa. Keskustelujen päättyessä kenenkään elämä ei ole enää ennallaan.

Conroyn henkilöt ovat inhimillisiä, värikkäitä ja tunteissaan vahvoja, täynnä vihaa ja rakkautta. Kaiken kokemansa jälkeen heillä on vielä toivoa, sillä he ovat saaneet myös anteeksiantamisen lahjan.
Hannele Puhtimäki